Hester Wolters is in opleiding tot verpleegkundige

"De zorg is echt heel anders dan mensen vaak voor ogen hebben"

Meer betekenis aan je werk geven

“Dienstverlening zat er altijd wel in,” zegt Hester Wolters. Ze is na jarenlang in de facilitaire wereld gewerkt te hebben, in mei 2018 de zorg ingerold. “Ik wilde meer betekenis aan mijn werk geven, iets voor een ander doen.” Nadat ze bij Zorggroep Apeldoorn en omstreken een dagje meeliep ging het allemaal snel. “Ik werd gelijk bij P&O voorgesteld en toen kwam alles in een stroomversnelling.” Ze begon op de revalidatieafdeling Winkewijert.

Iets betekenen voor een ander

Ik had altijd al het gevoel dat ik met mijn werk iets wilde betekenen voor anderen

Dat zorg een roeping moet zijn, vindt Hester één van de mythes van de zorg. Hierdoor zien veel mensen de mogelijkheden in de zorg over het hoofd, vertelt ze: “Er zijn zoveel kansen en zoveel mensen nodig. De zorg is echt heel anders dan wat mensen voor ogen hebben. Vaak denkt iedereen alleen aan billen wassen. Dat is zonde.”

Voor Hester was de nieuwe stap, of eerder sprong, dé kans om wat te kunnen betekenen voor mensen. “Nadat ik thuis kwam te zitten heb ik een talentanalyse gedaan, waaruit kwam dat de dienstverlenende sector goed bij me paste. Ik had altijd al het gevoel dat ik met mijn werk iets wilde betekenen voor anderen. Mensen bij kunnen staan in een verdrietige situatie, dat raakte me.” Zo kwam ze eerst in aanraking met de uitvaartzorg, kreeg interesse in wijkverpleging en na verdere orientatie koos ze voor de opleiding HBO- verpleegkundige.

"Als zij-instromer breng je een frisse wind mee. Dat is mooi"

Na 23 jaar weer studeren

“Na 23 jaar ben ik ineens weer aan het studeren en combineer ik dit met werken. Ik ondersteun nu vooral, waardoor ik kan leren van de collega’s die aan het werk zijn. Dat is hartstikke leuk, maar ook wel pittig. De onregelmatige werktijden waren wel even wennen.” Toch gaat het haar goed af, want ondertussen heeft ze al haar eerste modules voor de opleiding behaald.

Hester kan niet wachten totdat ze alles heeft afgerond en helemaal zelf aan de slag kan: “In de zorg kunnen ze alle extra handen goed gebruiken. En als zij-instromer breng je ook een frisse wind mee. Dat is mooi.” Door haar ervaring in de facilitaire dienstverlening ziet ze soms processen die ze graag aan wil pakken: “Soms denk ik ‘dit kan slimmer!” Dat is de kracht van de zij-instromers, die zeer gewenst is in de zorg. Zo kunnen Hester en alle mensen zoals zij veel betekenen voor cliënten en Zorggroep Apeldoorn e.o.

Verbrede leerpaden

Voor mensen die op zoek zijn, kan ik dit alleen maar aanraden

Om zij-instromers, zoals Hester, op de goede plek te krijgen werkt Zorggroep Apeldoorn e.o. samen met andere instellingen in een project, genaamd ‘Verbrede leerpaden’. Daarover vertelt Hester: “Het belangrijkste is dat er in zijn geheel meer mensen instromen in de zorg. Het komt erop neer dat instellingen nieuw talent uitwisselen om te kijken welke organisatie en functie bij je past. Leuk om zoveel mogelijk van de zorg te zien.”

Op deze manier komen voor Hester alle paden samen en vindt ze als zij-instromer in de zorg de voldoening en energie om elke nieuwe uitdaging aan te gaan. “Voor mensen die op zoek zijn, kan ik dit alleen maar aanraden,” vertelt ze, “Er zijn ook zoveel handen nodig. Ik weet dat het een flinke kluif is, maar de zorg dragen voor een ander mens brengt elke dag zoveel voldoening met zich mee.”

Meer verhalen

Vrijwilliger Marinus

Vrijwilliger Marinus

Lees het verhaal van Marinus   
‘Het is accepteren dat je niet meer wordt zoals vroeger. Maar ik ben tevreden.’

‘Het is accepteren dat je niet meer wordt zoals vroeger. Maar ik ben tevreden.’

Lees het verhaal van Hanny   
Bewoonster mevrouw Van der Laan

Bewoonster mevrouw Van der Laan

Lees het verhaal van Mevrouw Van der Laan   
Vacatures
Contact