Ethiek

Wat is goede zorg?

Door deelname aan de Commissie Ethiek en door het leiden van moreel beraad zijn de geestelijk verzorgers betrokken bij allerlei situaties waarin de vraag speelt: wat is hier goede zorg?

Moreel beraad

Tijdens een moreel beraad gaan betrokkenen met elkaar in gesprek over een ethisch dilemma dat op dat moment speelt. Hierbij wordt gezocht naar wat belangrijk is voor de desbetreffende cliënt en wat in deze situatie het beste is om te doen.

Voorbeelden van ethische dillema’s die besproken kunnen worden:

  • Is het goed om door te gaan met sondevoeding als de cliënt niets kan zeggen, maar wel non-verbaal lijkt aan te geven dit niet meer te willen?
  • Een bewoner eet haar hele leven al vegetarisch maar wilt nu tot frustratie van de familie ook graag mee-eten als er vlees gegeten wordt op de afdeling, wat doen we?
  • Hoe gaan we ermee om als een bewoonster met dementie een relatie aangaat met een medebewoner terwijl zij zelf getrouwd is?

Iedereen die hier behoefte aan heeft kan een moreel beraad aanvragen bij de CommissieEthiek@zgapeldoorn.nl Samen kijken we dan verder naar de mogelijkheid om een moreel beraad op korte termijn te organiseren met de mensen die betrokken zijn.

Vacatures
Contact