Bart van Gurp werkt met jongeren met niet-aangeboren hersenletsel

"Op de afdeling waar ik werk bouw je echt een band op met de bewoners"

Energie uit je werk halen

Als professional in de zorg ziet Bart van Gurp direct of iemand het in zich heeft: “Je hebt mensen die blijven terughoudend, dat gaat niet werken.” Is de klik met de zorg er wel? Dan gebeuren er mooie dingen, aldus Bart: “Dan word je onderdeel van een hecht team, dat veel met elkaar onderneemt.” Zelf werkt hij nu zo’n 8 jaar in de zorg en is Eerste Verantwoordelijk Begeleider op locatie de Viermaster, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn en omstreken.

Een uitdaging met meer verdieping

De opleiding is heel anders dan de meeste mensen verwachten

Professional in de zorg was vroeger nooit Bart’s gedroomde beroep. Hij begon met een opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming, maar dat bleek na een half jaar toch niet voor hem weggelegd. Hij zocht meer verdieping. Hij had jaren in de horeca gewerkt en wist daardoor dat hij iets met mensen wilden: “Maar het mocht wel wat minder plat. De opleiding tot Medewerker Maatschappelijke Zorg bleek me veel beter te passen.”

Die opleiding was heel anders dan wat de meeste mensen er van verwachten, aldus Bart: “Als je het hebt over zorg dan ziet iedereen je gelijk allerlei lichaamsdelen wassen. Wat ik doe is juist een mooie combinatie tussen activiteitenbegeleiding en de zorg voor mensen. Op de afdeling waar ik werk bouw je hierdoor echt een band op met de bewoners.”

"Wat ik doe is een mooie combinatie van activiteitenbegeleiding en zorg"

Bijzondere samenwerkingen

Bart werkt veel met jongeren en dat spreekt hem ook het meest aan. Hij ervaart vaak een klik met de bewoners voor wie hij zorg draagt. “Daarnaast is ons team fijn om mee te werken. Iedereen is betrokken met de bewoners, maar ook met elkaar. Als je ergens mee zit dan bespreek je dat gewoon. Doe je het goed dan hoor je het, dat is fijn werken.”

Die goede samenwerking creëert een veilige ruimte, waar collega’s nieuwe dingen kunnen uitproberen. Met bijzonder resultaat, voor medewerkers én bewoners. “Zo was er een patiënt met Niet-Aangeboren Hersenletsel,” vertelt Bart, “Wat betekent dat bewegingen vaak plotseling en ongecontroleerd zijn. Het maakt lopen soms een hele uitdaging. Een collega vroeg me toen een stukje met die patiënt te lopen terwijl hij iets probeerde. Hij begon met de bewoner te praten over van alles en nog wat. Wat denk je? Ineens ging het lopen veel soepeler. Dat vind ik zo mooi.”

Een langdurige band opbouwen

Als je ergens mee zit, dan bespreek je dat gewoon

De relaties met collega’s, maar ook met de bewoners is wat hem aantrekt bij Zorggroep Apeldoorn e.o.: “Hier kan ik een langdurige band opbouwen met bewoners. Zo vind ik hier veel diepgang en kan ik direct zien of er iets dwars zit bij een bewoner. Dat is belangrijk.” Zo wordt er echt naar de persoon gekeken, waardoor Bart energie uit zijn werk haalt.
Vraag je hem over de werkdruk in de zorg dan moet Bart lachen: “Ik kom uit de horeca. Daar worden dingen je opgedragen. In de zorg wordt het je gewoon allemaal gevraagd. Natuurlijk, het is druk, maar we werken er samen aan en als het echt nodig is vragen we de families. Zelfs die staan klaar om ons te ondersteunen, dat is mooi.”

Meer verhalen

‘Het is accepteren dat je niet meer wordt zoals vroeger. Maar ik ben tevreden.’

‘Het is accepteren dat je niet meer wordt zoals vroeger. Maar ik ben tevreden.’

Lees het verhaal van Hanny   
Bewoonster mevrouw Van der Laan

Bewoonster mevrouw Van der Laan

Lees het verhaal van Mevrouw Van der Laan   
Sabine van Vrught – Dagactiviteiten

Sabine van Vrught – Dagactiviteiten

Lees het verhaal van Sabine van Vrught   
Vacatures
Contact