In uw zorgleefplan (ZLP) staan de doelen en acties op het gebied van uw behandeling en begeleiding. Dit individuele plan komt tot stand door nauw overleg met u en/of uw vertegenwoordiger, zorg- en dienstverlener(s) en is leidend voor de dagelijkse zorg en ondersteuning. Het kernteam, bestaande uit een arts, psycholoog en de afdelingscoördinator is verantwoordelijk voor het zorgleefplan en zij dragen zorg voor voortdurende evaluatie en, indien noodzakelijk, bijstelling van de afspraken.
In een medisch dossier staan de gegevens over uw gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die u slikt. Uw zorgverlener houdt het medisch dossier bij. Zo’n zorgverlener is bijvoorbeeld uw arts, uw apotheker of uw fysiotherapeut. Als meerdere zorgverleners u behandelen, zijn er meerdere dossiers. Er is dus niet één arts die uw gehele medische dossier heeft. Elke betrokken zorgverlener heeft alleen dat deel van uw dossier dat hij zelf heeft opgebouwd.
In het medisch dossier zetten zorgverleners in ieder geval basisgegevens, zoals:
bevindingen bij lichamelijk en psychiatrisch onderzoek:
- diagnose
- ingestelde behandeling
- voortgang van de behandeling
- anesthesie- en operatieverslag
- uitslagen van laboratoriumtests
- verwijs- en ontslagbrieven
- medische scans (röntgenfoto’s, CT-scans)
- verpleegkundige rapportages
- brieven en bevindingen van vroegere hulpverleners of geraadpleegde deskundigen
Ook de informatie die u als patiënt geeft, zoals verklaringen, moeten in het dossier komen, bijvoorbeeld uw verklaring als u wilt dat bepaalde nabestaanden uw medisch dossier mogen inzien.
Welke gegevens verder in uw medisch dossier moeten worden opgenomen, hangt af van uw behandeling en van uw arts. Voor elke medische beroepsgroep gelden eisen voor wat in een medisch dossier moet.
Iedereen van 12 jaar en ouder kan mondeling of schriftelijk vragen om een kopie van het medisch dossier. U kunt hiervoor bij uw arts of zorginstelling terecht. U hoeft geen reden aan te geven voor uw verzoek. Uw arts kan om een legitimatie vragen als u een kopie (of inzage) wilt hebben.
In het online cliëntportaal staan uw persoonlijke gegevens en rapporteren we over de zorg, behandeling en ondersteuning die u van ons krijgt. U heeft altijd inzicht in uw eigen ondersteuningsplan en kunt elk moment van de dag meelezen met dat wat onze medewerkers in uw dossier opschrijven over bijvoorbeeld wat zij observeren of signaleren, welke zorg ze met welk doel verlenen en hoe de zorg voor u verloopt.
Uw gegevens in het cliëntenportaal zijn goed beveiligd. Alleen u en degene die u hiervoor machtigt zoals een familielid heeft toegang. Voor toegang tot het cliëntenportaal heeft u internet en een mobiele telefoon nodig. De gegevens staan niet op internet, maar op het interne internetsysteem van Zorggroep Apeldoorn.