Passende zorg bij Zorggroep Apeldoorn: een jaar van vernieuwing en verbinding

Bij Zorggroep Apeldoorn zetten we ons elke dag in voor zorg die écht aansluit bij de wensen en behoeften van onze bewoners. Dit noemen we Passende zorg: een beweging die draait om meer zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Bewoners, naasten en zorgmedewerkers werken hierbij samen om de eigen regie van bewoners te versterken. Het afgelopen jaar hebben we als organisatie hierin mooie stappen gezet.

Een omslag in denken en doen

Projectleider Maaike Kruitbosch van ‘Samen anders zorgen’ vertelt enthousiast over deze verandering: “Passende zorg vraagt een andere manier van werken: niet meer ‘zorgen voor’, maar ‘zorgen dat’. Het is echt een omslag in denken en doen.”

Maaike benadrukt dat deze verandering tijd kost: “Het is een leerproces waarin we samen groeien. Bewoners, naasten én zorgmedewerkers hebben tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe manier van samenwerken. We pakken dit stap voor stap aan.”

Initiatieven vanuit de werkvloer

In het afgelopen jaar zijn er meerdere mooie initiatieven ontstaan die laten zien hoe Passende zorg in de praktijk werkt. Bij Nieuw Milligen is een koffiecorner geopend waar bewoners en naasten samenkomen, en op woonafdelingen voor mensen met dementie wordt nu samen gekookt, vaak met de hulp van naasten. Deze initiatieven zorgen voor waardevolle ontmoetingen en dragen bij aan de samenredzaamheid.

Ook de samenwerking tussen medewerkers onderling is sterker geworden. Maaike vertelt: “Een mooi voorbeeld is het Passende zorg spel dat we ontwikkelen. Dit spel helpt teams en naasten om het gesprek over Passende zorg op een speelse manier aan te gaan.”

Uitdagingen en doorbraken

Een verandering van deze omvang gaat niet zonder uitdagingen. Maaike legt uit: “In het begin was Passende zorg onbekend en daardoor lastig uit te leggen. Onbekend maakt onbemind. Maar naarmate we meer voorbeelden deelden en omdat we intern alle medewerkers van de woonafdelingen en de ondersteunende diensten in Passende zorg hebben geschoold, groeide het bewustzijn en enthousiasme. Ook hebben we praktische hindernissen overwonnen, zoals het mogelijk maken dat naasten samen met bewoners kunnen eten. Een kleine verandering, maar met een grote impact.”

Toekomstvisie: samen verder bouwen aan Passende zorg

Maaike kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: “We willen de samenwerking met zorgtechnologie verder versterken om bewoners, naasten en medewerkers beter te ondersteunen. En we ons doel is om steeds meer medewerkers te betrekken bij Passende zorg.”

Daarnaast wordt ingezet op een warmere overgang van thuis naar een zorgomgeving.

Samen zorgen voor Passende zorg

Maaike sluit af: “Begin klein en vier successen. Stap voor stap bouwen we verder aan toekomstbestendige zorg waarin samenredzaamheid en zelfredzaamheid centraal staan. We doen het samen.”