23 juni 2024

Het is de Week van de Afasie

Het is de Week van de Afasie

Het is de Week van de Afasie. Deze week is er om aandacht te vragen voor de taalstoornis Afasie. Het thema van deze week is ‘Afasie zoekt verbinding’.

Het Afasiecentrum van Zorggroep Apeldoorn en omstreken heeft samen met revalidatiecentrum Klimmendaal een avond georganiseerd voor betrokken vrijwilligers. Naast de inhoudelijke kennisoverdracht zorgden vooral de ervaringsverhalen van Gerard en Ellert-Jan voor inzicht en verbinding.

Bekendheid
Na een presentatie over afasie van logopediste en afasietherapeut Annemarie Kuiper was het woord aan Gerard. Gerard heeft afasie en is initiatiefnemer van de groep ervaringsdeskundigen ‘Afasie. Dat dus”. De groep wil meer bekendheid geven aan afasie en wat het betekent om afasie te hebben. De deelnemers krijgen begeleiding bij het Afasiecentrum.

Gerard vertelde over hoe waardevol het is om ervaringen te delen en van elkaar te leren, juist ook wanneer het moeilijk is. Op dit moment werkt Gerard als vrijwilliger op Klimmendaal. Hij verzorgt daar de koffie en thee. Hier kan hij zijn ervaringen delen en is hij een luisterend oor.

Relaxed
Daarna was het de beurt aan Ellert-Jan. Praten is voor Ellert-Jan erg moeilijk, maar middels zijn presentatie lukte het hem goed om te vertellen over zijn leven en wat voor hem belangrijk is. Hij vertelde hoe het hem lukt om positief en relaxed te blijven. Maar ook hoe belangrijk het is om te sporten en te bewegen. Zo zien we een filmpje over hoe hij zijn aangedane arm betrekt bij het fitnessen en hoe hij bokslessen heeft. Sinds het boksen is het praten ook verder vooruitgegaan.

Ellert-Jan heeft ook een passie voor schilderen. Op de vraag wat hij met zijn (prachtige!) schilderijen doet antwoordt hij op papier dat hij ongeveer 200 schilderijen heeft gemaakt. En behalve degene die hij zelf wil houden zijn ze allemaal verkocht. “Gewoon… RELAX” zegt Ellert-Jan. Een boodschap die ons allemaal bij zal blijven na deze avond!”

Meer weten?
Het Afasiecentrum is onderdeel van de Dagactiviteiten ‘bij 1419’ van Zorggroep Apeldoorn e.o. Meer weten? Klik dan hier om naar de pagina van de locatie PWA Laan te gaan waar het Afasiecentrum is gevestigd.

Vacatures
Contact