Apeldoornse organisaties bundelen krachten voor langer zelfredzaam ouder worden

Samen met Stimenz, De Kap, Gelre ziekenhuizen, Klein Geluk, HOOG, gemeente Apeldoorn en Vérian hebben wij een belangrijke stap gezet in onze samenwerking om de zelf- en samenredzaamheid van ouderen in de regio te stimuleren. Met de goedkeuring van de zogenaamde snelle toets door Zilveren Kruis kunnen we vervolgstappen zetten voor het op- en inrichten van een academie om bijvoorbeeld cliënten en mantelzorgers uitleg te geven over het gebruik van hulpmiddelen en medische handelingen.

Door de toenemende zorgvraag en de personeelskrapte in de zorg wordt het samenwerken tussen zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers steeds belangrijker. Het vergroot het welzijn en de zelf- en samenredzaamheid van inwoners in de regio. Daarnaast verlaagt het de druk op de zorg. Samen met Stimenz, De Kap, Gelre ziekenhuizen, Klein Geluk, HOOG, gemeente Apeldoorn en Vérian hebben wij de samenwerking opgezocht om een regionale academie op te richten, waar zowel cliënten, mantelzorgers als (zorg)professionals uitleg en training kunnen krijgen.

De academie

Voor het oprichten van de academie gaan wij samen met de betrokken organisaties uit van positieve gezondheid en sluiten we aan bij regionale en landelijke ontwikkelingen. Door cliënten binnen de academie zelf handelingen aan te leren en instructies te geven (zoals het aantrekken van steunkousen en ogen druppelen), kunnen zij langer hun zelfstandigheid behouden. Hierdoor hebben zij vaak geen zorg of minder zorg nodig.

Met mantelzorgers en vrijwilligers kan binnen de academie informatie en kennis over bepaalde ouderdomsgerelateerde ziektebeelden worden gedeeld. Ook kunnen aan hen trainingen en cursussen met betrekking tot algemene dagelijkse handelingen en het voorkomen van overbelasting worden geboden. Tevens kan de academie professionals in zorg en welzijn een training bieden om de samenwerking met mantelzorgers te versterken.

Regionale samenwerking

Door als organisaties in de regio samen op te trekken en te werken aan een gelijkwaardige samenwerking tussen (zorg)professionals, mantelzorgers en vrijwilligers, zorgen we ervoor dat de passende zorg die nodig is, geboden kan blijven worden. Op deze manier werken we samen aan een gezonde toekomst voor de zorg.