Leven in vrijheid: de deuren gaan open bij De Hofstede
Zorggroep Apeldoorn heeft als strategisch doel: de cliënt in de regie. Daarom zetten we nu een mooie stap: begin april openen we de deuren van locatie De Hofstede. We zorgen ervoor dat de cliënt zoveel mogelijk zijn of haar eigen keuzes kan blijven maken. Als dit niet meer gaat, neemt de zorg het over. Dit past binnen het Open deuren beleid, waarmee we bewoners meer vrijheid willen geven.
Sinds de invoering van de Wet Zorg en Dwang (Wzd) mogen mensen in verpleeghuizen niet zonder goede reden achter gesloten deuren wonen. Dit beleid wordt al op veel plekken toegepast. Ook wij zijn er klaar voor en gaan het Open deuren beleid invoeren.
Stap voor stap naar meer vrijheid
Begin april 2025 openen we de deuren van locatie De Hofstede voor bewoners. Dit is onze eerste locatie waar we dit invoeren. We starten met een pilot om te ervaren en te leren wat dit betekent voor bewoners, hun naasten, medewerkers, vrijwilligers en de buurt. Op basis van deze ervaringen rollen we het Open deuren beleid stapsgewijs uit naar onze andere locaties.
Teammanager Antoinette over de stappen die ze hierin hebben gezet met elkaar:
‘Binnen het team waren er in het begin zorgen over hoe we dit goed konden invoeren. Locatie De Hofstede heeft al ruim een jaar met familie gesproken over hoe men staat tegenover het Open deuren beleid. Dit komt in ieder cliëntplanoverleg terug. Samen met familie kijken de medische behandelaar en de EVV-er wat dit betekent voor de individuele bewoner. Om de volgende stap te zetten, hebben we gekeken of we op deze kleinschalige locatie van Zorggroep Apeldoorn konden starten. Ook onze buurorganisatie heeft de deuren al geopend, en binnen een dementievriendelijke gemeente Voorst willen én kunnen we niet achterblijven.’
Leven in vrijheid
Omdat de term Open deuren niet voor iedereen vriendelijk en volledig dekkend klinkt, heeft De Hofstede het project ‘Leven in vrijheid’ genoemd. Antoinette: ‘Deze naam sluit beter aan bij hoe we ernaar kijken. We gaan ervan uit dat iemand het leven zoveel mogelijk kan voortzetten zoals hij of zij dit ook deed voor verhuizing naar een verpleeghuis. We hebben binnen het team best zorgen gehad over hoe dit allemaal moet. En die zorgen hebben we soms nog. Het is ook spannend. Maar door er met elkaar goed over te praten, helpt het alle medewerkers, maar ook familie, om er vertrouwen in te krijgen. Wat zijn de dilemma’s, waar liggen verantwoordelijkheden en het gevoel van verantwoordelijkheid?
Hoe zorgen we voor veiligheid?
Leven in vrijheid met open deuren betekent niet dat je dag en nacht geen deur op slot doet. Thuis heb je immers ook de voordeur, schuur of het tuinhek op slot. En doe je in de avond niet zomaar voor iedereen de deur open. Het gaat erom, daar waar het mogelijk is, dat iemand de vrijheid heeft om een ommetje te maken. Even naar buiten kunnen. Daar waar het echt niet meer lukt, maken we individuele afspraken conform de Wzd, zonder dat overige bewoners hier nadelige gevolgen van ondervinden.
‘Binnen het team hebben we goed gekeken hoe we deze verandering op een veilige en verantwoorde manier kunnen invoeren. We maken gebruik van moderne technologie zoals Otiom, een systeem waarmee we bewoners kunnen volgen als dat nodig is. We testen deze techniek eerst goed om te zorgen dat alles soepel werkt. We onderzoeken hoe het werkt met leefcirkels, hoe bewoners reageren en of alles naar behoren functioneert. De projectgroep van De Hofstede houdt dit nauwlettend in de gaten,’ aldus Antoinette.
‘Ons doel is om medio maart, uiterlijk begin april, alle knelpunten in kaart te hebben gebracht en opgelost. Daarna blijven we de situatie monitoren. Het is best spannend, maar ook een mooie stap voor de toekomst. Al onze ervaringen delen we, zodat we het Open deuren beleid stapsgewijs ook op andere woongroepen kunnen invoeren. Zo bieden we waar mogelijk leven in vrijheid, met maatwerk voor iedere bewoner met dementie.’
Blijf het gesprek voeren
Antoinette zou het mooi vinden als de afdelingen die hiermee te maken krijgen, al met elkaar kijken naar de mogelijkheden. ‘Denk daarbij ook aan kastjes die standaard op slot zitten.’ zegt Antoinette. ‘Waarom en voor wie liggen er dingen achter slot? Heb het er onderling over in het teamoverleg. Ga samen met een behandelaar en EVV-er in gesprek met familie. Onderzoek samen hoe je hierin staat en blijf het gesprek voeren.’