Respijtzorg

Adempauze voor mantelzorgers

Als u thuis de dagelijkse zorg heeft voor een partner of ouder, dan schieten tijd en aandacht voor uzelf er wel eens bij in. Om het allemaal vol te kunnen houden, is het goed de zorg af en toe uit handen te geven. Dat is belangrijk voor u, belangrijk voor de mensen in uw omgeving en belangrijk voor degene voor wie u zorgt. Het inzetten van respijtzorg betekent het tijdelijk inzetten van vervangende mantelzorg. Wij nemen de zorg dan van u over, thuis of tijdelijk in een instelling, zodat u weer op adem kunt komen. U heeft weer even tijd voor uzelf en voor dingen die in uw leven ook belangrijk zijn of fijn zijn om te doen. Respijtzorg kan regelmatig ingezet worden (bijvoorbeeld één keer per maand, een weekend of een dag per week) of incidenteel (bijvoorbeeld voor vakantie, een bruiloft of een ziekenhuisopname). Goed zorgen voor uzelf betekent dat u de zorg voor uw naaste langer volhoudt.

Uit de praktijk:

Mevrouw de Groot: “Ik ben vorige week er eindelijk even tussenuit geweest. Niet ver weg hoor, gewoon twee nachtjes logeren ergens aan de kust. Heerlijk gewandeld langs het strand, even de stad in geweest en een oude vriendin opgezocht. De zorg voor mijn man met dementie is langzamerhand steeds intensiever geworden. Naar de dagopvang lukt helaas nog niet. Hij is dus 24 uur per dag in mijn nabijheid en dat is soms best zwaar. Hij is nu eenmaal niet bepaald de makkelijkste, wel de liefste! Gelukkig accepteert hij de thuiszorg en vindt hij het wekelijkse bezoek van de vrijwilligers erg leuk. De mantelzorgmakelaar heeft geregeld dat de thuiszorg, de vrijwilligers en zijn broer gezamenlijk de zorg overnamen. Dat zijn bekende gezichten voor hem. Daardoor kon hij gewoon thuis in zijn vertrouwde omgeving blijven. Ik vond het heel spannend maar het is gelukkig goed gegaan. Het is toch prachtig dat zoiets kan. Dat geeft echt ruimte en mogelijkheden.”

Kosten

Respijtzorg wordt gefinancierd vanuit de Wmo, de Wlz en soms vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering. Mogelijk betaalt u wel een eigen bijdrage via het CAK.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over respijtzorg, neem dan contact op met ons Zorgservicebureau. Onze medewerkers zijn telefonisch te bereiken via (055) 549 52 49 (op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur).

Vacatures
Contact