Beademingszorg

Als u zelfstandig niet voldoende lucht kunt krijgen om te ademen, dan bieden wij beademingszorg aan. Dit betekent dat u hulp krijgt via een ‘externe kracht’. Dit kan bijvoorbeeld een machine zijn die u extra zuurstof toedient. Er zijn verschillende manieren waarop wij u zorg kunnen verlenen.

Non-invasieve beademing

Bij non-invasief beademen krijgt de patiënt lucht en zuurstof via een beademingsmachine. De patiënt krijgt een masker op dat is aangesloten op de machine. Onder druk blaast de machine lucht in de longen. De machine zorgt ook voor een positieve druk in de longen aan het einde van elke uitademing. Hierdoor blijven de longblaasjes open.

Invasieve beademing

Invasieve beademing is een vorm van beademing waarbij de beademing via een zogenaamde tracheacanule gaat. Een tracheacanule is een buisje dat via een opening in de hals in de luchtpijp zit. 

Ademhalingsproblemen ontstaan meestal langzaam. Waarschijnlijk heeft u niet echt in de gaten dat u achteruit gaat. Als u onvoldoende ademhaalt, stijgt het koolzuurgehalte in het lichaam. Het zuurstofgehalte daalt juist. We noemen dit hypoventilatie. Hypoventilatie gebeurt vaak in de nacht. Wanneer u hier last van heeft, kunt u de volgende klachten ondervinden. Hoofdpijn wanneer u wakker wordt, overdag suf zijn, minder zin hebben in eten en uzelf niet goed kunnen concentreren.

Overdag gebruikt u uw ademhaling bewuster. Het hoge koolzuurgehalte wat ’s nachts ontstaan, werkt u snel weg. De ademhaling is overdag actiever of sneller. Als uw ademhalingsproblemen toenemen geeft dat ook last overdag. Het kost meer energie om adem te halen, het hoesten gaat lastiger en de stem lijdt eronder.

Vacatures
Contact